Z tego tez powodu drozdze

Z tego też powodu drożdże fermentują zwykle znaczne ilości cukru, aby móc zaspokoić swe zapotrzebowanie energetyczne. Tylko 1 0/0 przerobionego cukru zostaje wykorzystywany jako budulec komórkowy. Równanie fermentacyjne jest równaniem sumary cznym, nie odzwierciedla ono wcale istotnych procesów biochemicznych, odbywających się podczas fermentacji cukru przez drożdże. Odkrycie przez Buchnera w 1896 roku możliwości przeprowadzenia fermentacji alkoholowej poza obrębem żywej I,kcmófki drożdżowej, w Obecności uzyskanego w pewien określony sposób wyciągu drożdżowego, było pierwszym krokiem w kierunku zrozumienia mechanizmu tego procesu. Odkrycie to pozwoliło na stwierdzenie, że fermentacja Jest wprawdzie skomplikowanym procesem chemicznym, lecz jednak nie jest nierozerwalnie związana z żywą materią. Do regulowania przebiegu fermentacji są niezbędne szczególne biokatalizatory, które można wyekstrahować z komórek drożdży („zymaza”). Stan naszych wiadomości procesie fermentacji alkoholowej można streścić następująco: Substratem fermentacyjnym jest nie tylko glikoza, lecz również inne cukry, np. dwucukry (cukier trzcinowy), ale tylko wówczas, gdy zostaną one przy współudziale pewnych enzymów przekształcone na cukier typu glikozy. Cukier trzcinowy ulec rozkładow-i przez enzym sa chara zs na cząsteczkq glikozy i frukłozy• Przed włączeniem we właściwe procesy oddechowe cząsteczka glikozy musi zostać odpowiednio przekształcona. W roztworze wodnym glikozy występują zwykle obok siebie różne konfiguracje glikozy, a w nieznacznym procencie także i nietrwałe, lecz aktywne chemicznie formy, w których mostek tlenowy zamyka w pierScieniu nie 5, lecz 4 atomy węgla (furanozy, cukry lub h). Można przypuszczać, że w czasie pierwszych etapów fermentacji, przy współudziale licznych enzymów tworzą się takie labilne łatwo ulegające rozkładowi formy cukru. Podczas tych procesów następuje m. in. estryfikacja k w asem fosf or owym, która poprzez szereg reakcji prowadzi do wytworzenia się dwufosforanu heksozy (prawdopodobnie 1,6-dwufosfofruktozy), który podlega dalszym przemianom chemicznym. Na ryc. 270 przedstawiono zasadnicze przemiany chemiczne cukru, przy czym dla przejrzystości pominięto grupy fosforanowe. Przy współudziale enzymu zy moh ek sa zy heksoza rozpada się na dwa związki o trzech atomach węgla dwuoksyaceton i aldehyd glicerolowy; cba związki łatwo przechodzą jeden w drugi. [przypisy: , usługi celne, pomoc drogowa, wyposażenie łazienki ]

Tags: , ,

Comments are closed.